آمازون، نام جنگل بسیار بزرگی در شمال آمریکای جنوبی است. جنگلهای بارانی آمازون در تمام فصول سال دارای هوایی گرم با رطوبتی بسیار زیاد می‌باشند چراکه تقریباَ هر روزه باران سنگینی در سرتاسر آمازون می‌بارد. متوسط درجهٔ حرارت، در مرکز آمازون، در حدود ۳۰ درجهٔ سانتیگراد (۸۶ درجه فارنهایت) غربی‌ترین بخش این منطقه، در حدود ۲۵ درجهٔ سانتیگراد (۷۶ درجه فارنهایت) است. همینطور آمازون بزرگ‌ترین رودخانه جهان است که انشعابات زیادی دارد که بخشی از آن به دریا ریخته و نیز حدودا دو درصد از آب شیرین این رودخانه به اقیانوسها میریزد.

بستر این رودخانه بسیار عریض و طویل است و از نظر درازا یکی از طولانی‌ترین رودخانه‌های جهان است که بین ۶.۲ و ۶.۷ هزار کیلومتر درازی دارد اما آمازون تنها بزرگترین رودخانه جهان نیست بلکه بزرگترین و شگفت انگیز ترین خانه حیات وحش و طبیعت دست نخورده دنیاست. این منطقهٔ جنگلی که رودخانهٔ آمازون نیز از میان آن می‌گذرد بخش‌هایی از کشورهای برزیل، اکوادور، گویان، کلمبیا، ونزوئلا، بولیوی، پرو و سورینام را در برمی‌گیرد. بیشتر بخش جنگل‌های آمازون در خاک برزیل با ۶۰% و پرو با ۱۳% مساحت کلی جای دارد. جنگل آمازون نامزد قرار گرفتن در فهرست عجایب هفتگانه جدید است.



آمازون 1


آمازون 2

جنگل هاى بارانى آمازون در خطرند

طرفداران محیط زیست رفع ممنوعیت فروش محصولات اصلاح ژنتیکى شده در برزیل را تهدید جدى براى جنگل هاى بارانى آمازون مى دانند. در قانون جدید، عرضه و کشت محصولات اصلاح ژنتیکى شده به ویژه سویا براى صادرات تایید شده است. شرکت هاى بیوتکنولوژى و کشاورزان بزرگ برندگان این قانون جدید محسوب مى شوند. هرچند این اقدام و همچنین قانونى شدن تحقیقات بر روى سلول هاى بنیادى جنین انسان از دید مردم برزیل حرکتى به سوى برزیل نوین است، اما طرفداران محیط زیست مى گویند جنگل هاى بارانى و کشاورزان کوچک بازنده ماجرا هستند. طرفداران محیط زیست نگران هستند محصولات اصلاح ژنتیکى شده، گونه هاى بومى را نابود کند، در زنجیره غذایى اختلال به وجود آورد و امکان ورود این محصولات به مناطق جدید مانند جنگل هاى پاکسازى شده آمازون را فراهم سازد. تخریب بزرگ‌ترین جنگل بارانى جهان طى دو سال گذشته براى دومین بار به بالاترین حد خود رسید. سال گذشته بخشى از جنگل آمازون به وسعت ۲۳ هزار کیلومتر مربع نابود شد. طرفداران محیط زیست مى گویند دامداران و چوب برها درختان جنگل هاى بارانى و علفزارهاى استوایى را نابود مى کنند و کشاورزان زمین هاى خالى شده از درخت را به کشتزار تبدیل مى کنند.

نقطه بحران
براساس گزارش ها  با افزایش شمار حیوانات و گسترش خشکسالی طی سال های آتی میلادی، ۵۵ درصد از جنگل های استوایی جهان از بین می رود. اگر براساس پیش بینی های انجام شده شاهد ۱۰ درصد افزایش بارندگی در جنگل های آمازون باشیم، بازهم با چهار درصد کاهش بارندگی روبه رو هستیم.
پژوهشگران پیش بینی کرده اند با افزایش دما بیش از دو درجه سانتی گراد، حیات انسان و دیگر موجودات به شدت در معرض خطر نابودی قرار خواهد گرفت. به همین دلیل این دما، دمای بحران یا نقطه بحران نامگذاری شده است، چرا که افزایش دما بیش از این مقدار باعث بروز توفان های سهمگین، خشکسالی، افزایش سطح آب ها، گرم شدن کره زمین و در نهایت بیماری و مرگ انسان و دیگر موجودات خواهد شد. هرچند به عقیده پژوهشگران امکان کنترل این شرایط به ویژه با وجود احتمال آسیب به جنگل های استوایی آمازون بسیار سخت است، اما در غیر این صورت باید منتظر آسیب های جدی به محیط زیست و حیات انسان و حیوانات بود.
بخش دیگری از گزارش های WWF حاکی از آن است که با تخریب جنگل های آمازون تا سال ۲۰۳۰ میلادی، حدود ۵/۵۵ تا ۹/۹۶ میلیارد تن دی اکسید کربن به طبیعت وارد خواهد شد که این مقدار برابر ۲ سال انتشار گاز دی اکسید کربن در طبیعت است.

 حوادث پیش روی ما
دولت برزیل و فعالان محیط زیست این کشور تلاش می کنند به هر شکل ممکن مانع تخریب جنگل های استوایی (بارانی) آمازون شوند، اما معتقدند برای دستیابی به این هدف نیازمند همکاری و کمک همه جانبه کشورهای توسعه یافته و ثروتمند هستند.
به این ترتیب یکی از شاخص ترین برنامه های دولت برزیل و کشورهای ثروتمند، باید حفاظت و جلوگیری از نابودی جنگل های آمازون (یکی از شاهرگ های حیات در کره زمین) باشد. در غیر این صورت باید در انتظار اتفاقات ناخوشایندی برای محیط زیست و موجودات ساکن آن باشیم.