در گذشته چنین تصور می شد که دریا ها  آنقدر وسیع هستند که انسان نمی تواند به آن ها آسیب برساند . اما امروزه دریاها به محل دفن ضایعات و زباله های ناشی از فعالیت های انسانی مبدل شده است . دو مشکل آلودگی دریاها و صید بی رویه ماهی ها حیات دریاها را به خطر انداخته است ؛ به عنوان مثال ، 45% آلودگی دریای شمال (انگلستان ) ناشی از موادی است که رود راین در مسیر خود از کشورهای اروپایی جمع آوری می کند و به دریا میریزد . امروزه فعالیت مریوط به استخراج نفت از کف دریاها نیز آلودگی آن ها را تشدید کرده است .


آلودگی آب ها 1


آلودگی آب ها 2


آلودگی آب ها 3

تعریف آلودگی دریا : آلودگی دریا عبارت است از ورود مستقیم یا غیر مستقیم هرگونه ماده یا انرژی به محیط زیست دریایی که منجر به کاهش تولید و همچنین کاهش رشد و نمو جانداران شده و اثرات سوء بر سلامت و بهداشت آبزیان و انسان داشته باشد .
تعریف آلاینده :
هر ماده یا انرژی ناشناس برای طبیعت که به مقدار بیش از حد ظرفیت طبیعی برای محیط باشد و به تبع آن توازن را در محیط برهم بزند را آلاینده گویند .

زباله های سمی چیست؟
این زباله ها مود سمی هستند که به داخل اقیانوس ها ریخته می شوند. آنها به حیاتبسیاری از گیاهان و جانوران اقیاوسها لطمه میزند و سلامتی انسانها را تهدید میکند. در واقع زباله های سمی خطرناک ترین آلاینده های اقیانوسی به شمار می آیند. درزنجیره غذایی یک ارگانیسم سمی بوسیله دیگری مثلا یک جانور بزرگتر خورده می شود اینجانور هم بوسیله جانور دیگری خورده می شود که در نهایت بخشی از غذای ما انسانها راتشکیل می دهد. زباله های سمی از طریق گورستانها، زباله ها، معادن و مزارع بهدریاها واقیانوسها راه پیدا می کنند. مواد شیمیایی مورد استفاه در مزارع و نیزفلزات سنگین کارخانجات می توانند اثر مخربی بر حیات دریا و بشر داشته باشند. بساری از ماهیگیران معتقدند که جمعیت زیادی از ماهیها بر اثر مواد شیمیایی سمی در حال نابودی است. سرب یکی از زیان آورترین مواد سمی آب اقیانوسها است. این ماده سمی میتواند به مغز، کلیه و دستگاه تناسلی آسیب برساند. همچنین نواقص بدو تولد را درکودکان به دنبال داشته باشد. تحقیقات نشان داده است این ماه سمی ضریب هوشی کودکان راپایین می آورد، در رشد آنها اختلال ایجاد می کند و زمینه بروز مشکلات شنیداری درآنها می شود. رنگهای صنعتی، باتریهای سربی، طعمه های ماهیگیری، برخی وسایل سرامیکیو لوله های آب سرب را وارد محیط می کند

دفع زباله:
دفع زباله درواقع دور ریز مواد سمی نظی زباله های انسانی فاضلابها و موادپلاستیکی به داخل آب اقیانوس ها می باشد. بسیاری از زباله هایی که در اوایل دهه1990 به آب اقیانوسها ریخته شدند هنوز وجود دارند. یک از دلایل عمده ای که باعث ایجاد این نوع آلودگی می گردد آن است که با بارش باران آب از کانالهای فاضلابی شهرسرریز می کند و آلاینده های موجود در فاضلابها وارد رودخانه ها و دریاها و به دنبال آن اقیانوس ها شوند که این امر منجر به مرگ گیاهان و جانوران می شود( برای مثال حلقه های پلاستیکی که در دور گردن جانوران را گرفته و باعث خفگی می شود).

فاضلاب:
فاضلاب ، آب باران زهکشی شده است که معمولا به آب رودخانه ها ،دریاچه ها و اقیانوس ها ختم می شود. برای کاهش آلودگی ناشی از این آبها ضروری است مطمئن شویم آبی که به اقیانوسها می ریزد فاقد مواد آلاینده است چرا که حتی اگر مقدار این موادکم باشد باز هم به محیط لطمه خواهد زد. برای کاهش اثرات منفی این مواد بر رو یسلامتی انسانها می باید مقدار 
Waste Water رامدنظر داشته باشیم.

آلودگی ناشی از کشت و زرع:
مواد شیمیایی که برای از بین بردن حشرات و جانوران موذی به کار می روند ،کودهای شیمیایی و مواد شیمیایی یا طبیعی که برای رشد بهتر محصولات در کشاورزی مورداستفاده قرار می گیرند از جمله دیگر آلاینده ها به شمار می روند.
با بارش باران مواد شیمیایی کودها و آفت کشها شسته و در نهایت وارد آب اقیانوسهامی شوند. یک راه برای کاهش آلودگی ناشی از این کودها و حشره کش ها این است کهبدانید که به چه میزان می باید از آنها استفاده کنید.


 

عملیات منجر به نشت های نفتی - بر حسب حجم

عملیات کشتیها 43 %

عملیات پالایشگاهی 16%

عملیات پایانه ای 8 %

خطوط لوله معیوب 5 %

نگهداری و تعمیر تجهیزات4 %

عملیات حفاری 1 %

عوامل ناشناخته 23 %

در شرق آمریکا برای دهه‌ها رایج بود که با قایق به قسمت‌های باز اقیانوس می‌رفتند و زباله هایشان را در آن جا می‌ریختند. حجم زیادی از مواد زاید بیمارستانی، فاضلاب و زباله ناگهان در تابستان سال ۱۹۸۸ به سواحل ماساچوست تا نیوجرسی بازگشت. در برابر این اتفاق اعتراضات مردمی زیادی صورت گرفت. کنگره ی آمریکا  که تحت فشار افکار عمومی بود، سال بعد قانون ممنوعیت ریختن زباله در اقیانوس را تصویب کرد. این قانون ریختن هر گونه آلوده کننده‌ای را به اقیانوس ممنوع کرده بود. با این حال ۱۰ تا ۲۰ درصد آلودگی دریا را ریختن زباله در آن تشکیل می‌دهد.

با این که ملموس ترین نتایج آلودگی را می‌توان در سواحل دید اما مرکزی ترین نقاط اقیانوس هم از این خطر در امان نمی‌مانند. به طور مثال ترهایدال کاشف و دانشمند نروژی و همراهانش توده‌هایی از ماده‌ای قهوه‌ای تا سیاه قیرگون یا آسفالت مانند از شنریزه‌هایی را که در مرکز اقیانوس اطلس پخش شده بودند، مشاهده کرد. آلودگی به حدی بود که او آن مکان را به خروجی فاضلاب شهری شباهت داده بود.

بنابه گزارش دیوید لایست با عنوان (پلاستیک ها به اندازه نشت نفت، فلزات سنگین و سایر سموم باعث مرگ و میر پستانداران می‌شود). عروس دریایی جزو غذاهای لاک پشت ها و پرنده‌های دریایی است؛ لاک پشت‌ها و پرنده‌های دریایی به راحتی ممکن است چیزهای کوچکی مانند پلاستیک را به جای طعمه هایشان بخورند؛ که تا به حال ۴۲ گونه پرنده دریایی پلاستیک خورده‌اند.

علارغم قانون بین المللی ممنوعیت ریختن زباله در اقیانوس تخمین زده‌اند که کشتی ها روزانه بیش از ۵۰۰ هزار تکه ظرف و کیسه‌های پلاستیکی در اقیانوس می‌ریزند.